Kategorier
Ett djefla lif

Soliga budskap 2: Fåglarna kvittrar ändå

Tre tappra fåglar som sjunger sig in i våra hjärtan dessa kärva vårdagar:

  • Blåmes, Parus caeruleus
  • Grönfink, Carduelis chloris
  • Talgoxe, Parus major

(Notera att blåmesen och talgoxen är ganska nära släkt; båda tillhör släktet Parus i fågelfamiljen mesar, Paridae.)

5 svar på ”Soliga budskap 2: Fåglarna kvittrar ändå”

Det sägs ju att stadstalgoxarna har lagt sig till med ett annat idiom än sina lantiskusiner och säger tify i stället för titify. Men häromsistens hörde jag en talgoxe inne i Göteborg som klart och tydligt sa titify. Jag tänkte förstås att det var en liten pippi från väsgötaslätten som var inne och hälsade på i storstan, men senare har jag hört flera bekanta berätta om samma fenomen. Håller talgoxarnas genuina dialekt på att bli inne bland stadsjoxarna igen?

Ja talgoxar ja. Om du är ute i skogen och hör ett ljud som du aldrig förr hört, då kan du vara säker på att det är en talgoxe du hörde. De är notoriska härmare och ljudexperimenterare.
Andra fåglar som härmar är starar som kan härma billarm t.ex. I staden finns det många märkliga ljud att lägga sig till med, mobilringsignaler har också snappats upp.
Men talgoxarna har ett brett spektrum, ”titify” är vanligast med ”tvink”, eller kanske ”klank” eller i värsta fall ”pang” kanske dyker upp ett år. 😉
Jag tror att talgoxen inte har som sin främsta egenskap sången, utan mer sin uppfinningsrikedom och det är den som är avgörande för talgoxens överlevnad. Och således möjligheten att finna honor.

Jag lärde mig för länge sedan talgoxens läte via min käre man Per. Sedan köpte jag Benny Anderssons skiva med fågelläten och lärde mig blåmesens drill.
Då har jag märkt att blåmesen sjunger både tidigare och ivrigare än talgoxen – åtminstone här i Viken!

De enda hornugglor jag har sett på nära håll var också i Lund! Närmare bestämt på Norra kyrkogården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *