Här några halvtänkta tankar och anteckningar om uppfostrande konst (bild, litteratur, musik etc.) som ville bli nedtecknade efter läsning av Magnus Erikssons uppmärksammade S&W-sågning. Fortsättning och mer begriplig text följer när stjärnorna står i rätt position … eller nåt.
Det här är ett uppfostrande konstverk:
Det här är också ett uppfostrande konstverk:
Ytterligare ett uppfostrande konstverk:
Sången Timo sjunger får, trots att den är himla klämmig, betraktas som ett uppfostrande konstverk:
I mina ögon finns det en handfull legitima drivkrafter för trovärdigt konstnärligt skapande, till exempel
• ett inre, svårdefinierat behov av att utforska sin existentiella position, människans natur eller tillvarons beskaffenhet
• ett uppriktigt sökande efter skönhet och konsthantverksmässig perfektion
• vrede eller frustration över tingens, samhällets eller de sociala strukturernas ordning – uttryckt utifrån ett närmast anarkistiskt betingat perspektiv där problemen pekas ut men inga klara lösningar anges (Gammalt punkmotto: ”Det spelar ingen roll vart det rör sig, bara det rör på sig.”)
Det första är evigt närvarande, det andra har haft låg status i 40–50 år men kommer naturligtvis att komma tillbaka och det tredje är det jag spånar kring i denna bloggpost. Här är min egen fasta uppfattning att konstnären ska peka ut problemen, förlöjliga och kritisera dem som förtjänar det och utmana normer och föreställningar – men han eller hon eller hen ska inte peka ut förslag till lösningar eller – ännu värre – arbeta på uppdrag (faktiskt eller samvetsmässigt) av dem som har makten eller representerar en inflytelserik rörelse.
För då är konstnären ingen konstnär längre – då är han eller hon eller hen en propagandist. Och jag är övertygad om att böcker som denna en vacker dag kommer att skrivas om dagens barnlitteratur.
Edit eftermiddag:
Jag tänkte att jag borde trycka upp en t-shirt:
3 svar på ”Jag vill inte bli uppfostrad av konsten”
Kalle Lind har för övrigt nedgjort årets julkalender ”Mysteriet på Greveholm” för att den inte är tillräckligt uppfostrande. Paradoxalt! http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/svenska-luckor/
Et tu, Kalle!
Kalle Lind var för mig en ny, spännande, bekantskap.
Jag var ju trebarnsförälder när det begav sig…
Barnredaktionen sände Tv-program med Marx porträtt i bakgrunden – ett handlade om de stackars vattenbufflarna i Vietnam som blev skjutna av amerikanska soldater.