Resans första anhalt var Gdańsk vars historiska stadskärna förstördes fullständigt i kriget men byggdes upp under Sovjettiden – jämför Warszawa.
Nobelpristagaren Günter Grass växte upp i Gdańsk, eller snarare i Freie Stadt Danzig, och här utspelar sig bland annat Die Blechtrommel. (Undrar för övrigt vad åklagarna i Simon Lundström-målet hade sagt om denna kontroversiella film av Volker Schlöndorff!)
Det var i Gdańsk som den första sprickan i Sovjetväldet uppstod på Leninvarvet i Danzig precis i början av 1980-talet. Museet som beskriver det som skedde är fantastiskt elegant komponerat. Fast det syns knappast på bilden som – jag tror – visar de krav som arbetarna lade fram, bland annat rätten att bilda fackföreningar och att använda strejkvapnet vid konflikter. En fascinerande epilog till det politiska dramat var en rekonstruerad polsk butik från Sovjettiden som var – tom på varor!
Synd bara att de stängde precis efter guidningen så att jag inte han köpa en t-shirt med världens snyggaste logga.
När vi kom ut så ösregnade det över staden. Den såg grå och hukande ut under de låga regnmolnen. Människor ilade hit och dit under paraplyerna.
2 svar på ”Baltiska Resan 2 • På Solidarność-museet medan regnet piskar Gdańsk”
Jag undrar om jag har kvar mitt rockmärke med den där loggan. Fick det av en Solidarnosc-representant i Gdansk 1981 efter att ha smugglat in böcker till dem! Tänk vad äventyrlig jag har varit då!
Wow, respekt! Det märket ÄR historia, i motsats till allt tingeltangel som kan köpas nuförtiden. Jag är bl.a. övertygad om att sovjetisk militärmaterial nyproduceras för att möta efterfrågan hos post-Kalla kriget-turisterna.